Posted on

Verschil balpen, rollerpen en gelpen

Het leven is te kort voor stroeve pennen en daarom zijn wij fan van gel- en rollerpennen. Met deze tools for the hands glij je over papier zoals Suzanne Schulting over Olympisch ijs. Niet voor niets vormen ze het hart van onze pennenafdeling.

Maar wat maakt een pen tot een roller- of gelpen? Beide lijken op balpennen, maar zijn dat niet. Of, nou ja, in technische zin zijn ‘t dat eigenlijk wel, maar zo worden ze niet genoemd.

Lees hieronder wat de balpen, rollerpen en gelpen met elkaar gemeen en waarin ze van elkaar verschillen.

Overeenkomst balpen, rollerpen en gelpen

De drie pennen maken gebruik van hetzelfde schrijfmechanisme. In de punt van de pen zit een klein balletje (ook wel ‘kogel’ genoemd) dat ronddraait als je schrijft. Door die beweging vloeit de inkt uit het reservoir naar beneden, komt op het balletje en een halve draai later zit die inkt op ‘t papier.

Verschil balpen, rollerpen en gelpen
Penpunt van de Pilot B2P gel 07

In technische zin zijn ‘t dus alledrie balpennen, maar de uitvinder van de balpen was simpelweg de eerste die deze term gebruikte. En wie het eerst komt… precies.

Verschil balpen, rollerpen en gelpen

Het verschil tussen de pennen zit ‘m in de samenstelling en dikte van de inkt.

Balpen: dikke inkt op oliebasis

Een balpen gebruikt inkt op oliebasis; dit is dikke inkt die óp het papier blijft liggen. Het voordeel hiervan is dat je op alle soorten papier kunt schrijven, ook op glad papier en papier van mindere kwaliteit. Een ander voordeel is dat de inkt snel droogt.

Het nadeel van een balpen is dat je relatief veel druk moet zetten bij het schrijven. Lang schrijven met een balpen is geen feest voor je hand. Ander minpunt: omdat de inkt minder vloeibaar is, verdeelt deze zich niet optimaal over de kogel. Gevolg: de lijnen op het papier zijn minder egaal en soms zelfs onderbroken.

Rollerpen (of rollerbalpen): vloeibare inkt op waterbasis

Schrijven met een rollerpen is wél een feest voor je hand. De vloeibare inkt op waterbasis stroomt bijna als vanzelf; je kunt de pen gewoon op het papier laten rusten. Een rollerpen combineert het gemak van een balpen met de schrijfsensatie van een vulpen.

Keerzijde: een rollerpen is ongeschikt voor glad of dun papier. De inkt ligt namelijk niet óp het papier, maar trekt erin. Bij glad papier lukt dat niet en bij dun papier kan de inkt doordrukken. (Ter geruststelling: bij het dikke, uncoated papier van de usem-kaartjes is dit zeker niet het geval.)

Gelpen: gel-inkt op waterbasis

De inkt van een gelpen is ook op waterbasis, maar door het gebruik van een andere kleurstof dan bij de rollerpen, is deze inkt iets dikker; iets meer (de naam zegt het al) gel-achtig.

Ook een gelpen schrijft heerlijk soepel. Voordeel ten opzichte van de rollerpen: het risico op doordrukken is kleiner, omdat de inkt minder diep in het papier trekt.

Gemak en schrijfplezier

Als ik deze aspecten terugbreng tot ‘gemak’ en ‘schrijfplezier’, dan kom ik tot onderstaand schema:

BalpenRollerpenGelpenVulpen
Gemak
Schrijfplezier

Nuancering: de ontwikkeling van inkt staat niet stil. Goede balpennen schrijven steeds ‘zachter’ en mag je eigenlijk niet vergelijken met de gratis weggevers bij congressen.

Pilot-rollerpennen en -gelpennen

We begonnen met de zeggen dat we fan zijn van roller- en gelpennen. Eigenlijk moeten we zeggen: we zijn fan van Pilot-rollerpennen en Pilot-gelpennen. Pilot is wereldwijd de nummer 1 op het gebied van schrijfinstrumenten en wat ons betreft maken ze dat 100% waar.

Wij zouden zeggen: doe je schrijfhand een plezier en probeer ze eens. Onze winkel is dag en nacht open. En heb je vragen: drop us a line.