Posted on

1000 dingen in je hoofd

Herken je dat? De gedachte “oh ja, dat zal ik straks even doen?” Of dat je hoofd zelfs helemaal vol zit met dat soort “oh ja” dingetjes?

Werk met takenlijsten om rust en ruimte in je hoofd te creëren!

Als voormalig professional organizer, geef ik graag een paar (timemanagement)tips met betrekking tot takenlijsten:

A.    Houd je takenlijst kort en bondig.

Steekwoorden zijn voldoende, want je brein is zo intelligent dat het informatie kan verwerken/onthouden aan de hand van één of enkele simpele steekwoorden. 

B.    Maak van je takenlijst geen wensenlijst.

Stel eventueel een separate lijst op met daarin al jouw wensen voor de nabije dan wel verdere toekomst. Maar ga taken en wensen niet door elkaar gooien. Houd het overzichtelijk voor jezelf.

C.    Zorg ervoor dat je takenlijst realistisch is. 

Dit voorkomt onnodige stress of – nog erger – een volledige freeze….en dat willen we nou net niet!

Houd altijd het doel van een takenlijst voor ogen: het geven van een kort en bondig overzicht op papier, waardoor je rust creëert in je hoofd. En dat is belangrijk, want je hoofd is een erg slechte takenmanager. 
En het is helemaal mooi als het je lukt om een prioritering aan te brengen in je taken. Bijvoorbeeld, schrijf op een blauw usemkaartje wat je echt diezelfde dag nog gedaan moet hebben, en op een ander kleur kaartje wat je ook nog de volgende dag/dagen kan doen.

Heel veel succes allemaal, en vergeet niet jezelf af en toe ook een beetje ‘time’ te gunnen :-)

Hieronder een inspirerend voorbeeld.
Hoe schrijf jij je to do lijst op? Deel het met ons op X

Usem-kaartje als to do kaartje (Ilona Schomper)
Original usem note cards credit card sized
Posted on

Usem wordt voortgezet!

Beste liefhebbers van de usem note cards,
 
Het is inmiddels ruim een jaar geleden dat mijn lieve broer Gijs de Werker is overleden. Zoals velen van jullie weten, was Gijs de bedenker en ontwerper van de o zo handige en multifunctionele usem note cards.
 
Op onnavolgbare wijze heeft hij zijn hele ziel en zaligheid in het ontwerp en de verkoop van dit mooie product gestoken. En met zijn eigenzinnige marketingstrategie vol humor, wist hij een grote schare fans achter zich te verzamelen. Gijs, alias “zelfbenoemd ambassadeur van het handgeschreven woord”, wordt enorm gemist. 
 
Velen van jullie hebben al gevraagd of het nog mogelijk is om de usem-kaartjes aan te schaffen. Gelukkig heb ik in dat opzicht goed nieuws! Als trotse zus ga ik dit mooie bedrijf Usem voortzetten. Concreet betekent dit dat jullie vanaf vandaag weer jullie bestellingen kunnen doen via de website www.usem.nl, waar vrijwel alles – inclusief de prijzen – gelijk is gebleven.
 
Bovendien steunen jullie hiermee het onderzoek naar tinnitus (de aanleiding van het abrupte einde van Gijs z’n leven). Van jullie aankoopbedrag zal namelijk 20% gedoneerd worden aan dit goede doel. Dus ik zou zeggen, kom maar door met die bestellingen! Alvast veel dank.
 
Dorien Kool-de Werker

Usem notebloks notitieblokjes productiviteit kantoor
Original usem note cards credit card sized
usem notitieblokjes note cards bakje organiseren productiviteit kantoor bureau
Posted on

Verschil balpen, rollerpen en gelpen

Het leven is te kort voor stroeve pennen en daarom zijn wij fan van gel- en rollerpennen. Met deze tools for the hands glij je over papier zoals Suzanne Schulting over Olympisch ijs. Niet voor niets vormen ze het hart van onze pennenafdeling.

Maar wat maakt een pen tot een roller- of gelpen? Beide lijken op balpennen, maar zijn dat niet. Of, nou ja, in technische zin zijn ‘t dat eigenlijk wel, maar zo worden ze niet genoemd.

Lees hieronder wat de balpen, rollerpen en gelpen met elkaar gemeen en waarin ze van elkaar verschillen.

Overeenkomst balpen, rollerpen en gelpen

De drie pennen maken gebruik van hetzelfde schrijfmechanisme. In de punt van de pen zit een klein balletje (ook wel ‘kogel’ genoemd) dat ronddraait als je schrijft. Door die beweging vloeit de inkt uit het reservoir naar beneden, komt op het balletje en een halve draai later zit die inkt op ‘t papier.

Verschil balpen, rollerpen en gelpen
Penpunt van de Pilot B2P gel 07

In technische zin zijn ‘t dus alledrie balpennen, maar de uitvinder van de balpen was simpelweg de eerste die deze term gebruikte. En wie het eerst komt… precies.

Verschil balpen, rollerpen en gelpen

Het verschil tussen de pennen zit ‘m in de samenstelling en dikte van de inkt.

Balpen: dikke inkt op oliebasis

Een balpen gebruikt inkt op oliebasis; dit is dikke inkt die óp het papier blijft liggen. Het voordeel hiervan is dat je op alle soorten papier kunt schrijven, ook op glad papier en papier van mindere kwaliteit. Een ander voordeel is dat de inkt snel droogt.

Het nadeel van een balpen is dat je relatief veel druk moet zetten bij het schrijven. Lang schrijven met een balpen is geen feest voor je hand. Ander minpunt: omdat de inkt minder vloeibaar is, verdeelt deze zich niet optimaal over de kogel. Gevolg: de lijnen op het papier zijn minder egaal en soms zelfs onderbroken.

Rollerpen (of rollerbalpen): vloeibare inkt op waterbasis

Schrijven met een rollerpen is wél een feest voor je hand. De vloeibare inkt op waterbasis stroomt bijna als vanzelf; je kunt de pen gewoon op het papier laten rusten. Een rollerpen combineert het gemak van een balpen met de schrijfsensatie van een vulpen.

Keerzijde: een rollerpen is ongeschikt voor glad of dun papier. De inkt ligt namelijk niet óp het papier, maar trekt erin. Bij glad papier lukt dat niet en bij dun papier kan de inkt doordrukken. (Ter geruststelling: bij het dikke, uncoated papier van de usem-kaartjes is dit zeker niet het geval.)

Gelpen: gel-inkt op waterbasis

De inkt van een gelpen is ook op waterbasis, maar door het gebruik van een andere kleurstof dan bij de rollerpen, is deze inkt iets dikker; iets meer (de naam zegt het al) gel-achtig.

Ook een gelpen schrijft heerlijk soepel. Voordeel ten opzichte van de rollerpen: het risico op doordrukken is kleiner, omdat de inkt minder diep in het papier trekt.

Gemak en schrijfplezier

Als ik deze aspecten terugbreng tot ‘gemak’ en ‘schrijfplezier’, dan kom ik tot onderstaand schema:

BalpenRollerpenGelpenVulpen
Gemak
Schrijfplezier

Nuancering: de ontwikkeling van inkt staat niet stil. Goede balpennen schrijven steeds ‘zachter’ en mag je eigenlijk niet vergelijken met de gratis weggevers bij congressen.

Pilot-rollerpennen en -gelpennen

We begonnen met de zeggen dat we fan zijn van roller- en gelpennen. Eigenlijk moeten we zeggen: we zijn fan van Pilot-rollerpennen en Pilot-gelpennen. Pilot is wereldwijd de nummer 1 op het gebied van schrijfinstrumenten en wat ons betreft maken ze dat 100% waar.

Wij zouden zeggen: doe je schrijfhand een plezier en probeer ze eens. Onze winkel is dag en nacht open. En heb je vragen: drop us a line.

Posted on

Schrijversbenodigdheden

Behoren de usem-kaartjes tot de essentiële schrijversbenodigdheden? Bij de Britse schrijfster Karen Traviss staat in ieder geval een bakje met usem-kaartjes naast de computer. “I was smitten by them and bought a big stash” schrijft de New York Times bestselling author in haar blogpost ‘Essential kit for writers‘.

Hoofdregel: iedere schrijver moet vooral gebruiken wat voor hem of haar het beste werkt. “People have written with needles on bars of soap in prison, and on paper bags with stubs of pencil when in extreme poverty, so lack of fancy equipment is no excuse for not writing. But it’s a very individual thing, and all I can tell you is what works for me.”

Karen Traviss zweert bij:

Een computer

Lijkt misschien logisch, maar er zijn nog altijd schrijvers die met de hand schrijven of op een typemachine werken.

Een mechanisch toetsenbord

Ik moest ‘t opzoeken, maar weet nu dat ‘r twee soorten toetsenborden zijn: mechanische en met membraantoetsen. Mechanische toetsenborden reageren lekker snel en voor Karen Traviss was het dé oplossing om als snelschrijver van de vele typo’s af te komen. Ook populair onder gamers.

Een groot scherm

Vooral handig bij het redigeren. Ze gebruikt een 27 inch scherm, maar denkt geregeld: had best een slagje groter gemogen.

Een woordenboek

En ze zegt daar snel achteraan: dus niet een spelling checker! Een echt boek, met woorden en uitleg, mag ook digitaal zijn. Een spelling checker maakt lui en je leert er niks van.

Efficient papieren systeem

En toen gingen we rechtop zitten. You need to make notes when ideas strike you. En je moet die notes later ook gemakkelijk weer terug kunnen vinden. Karen Traviss gebruikt hiervoor pen en papier, wat ze altijd bij de hand heeft. Having something to hand everywhere is essential because by the time you find a pen and paper, you’ll have forgotten what you were thinking.

Scrivener

Ze is een groot fan van Scrivener, wil ‘r zelfs mee begraven worden (wat nog niet zo eenvoudig is, aangezien ‘t hier om software gaat.)

A change of wall

Karen Traviss bedoelt hiermee: verander eens van omgeving of werkwijze. Een nieuw uitzicht prikkelt hersengebieden die anders liggen te slapen. Draai je bureau dus eens of verf de muur waar je tegenaan kijkt. Of ga in een kroeg zitten. Net wat voor jou werkt.

Planning cards are hard to beat

En dan komt de update van september 2020. Die gaan we niet vertalen of samenvatten; ieder woord is ons even dierbaar.

For the analogue folks among us who like pen and pencil work, planning cards are hard to beat. You can plan your scenes out in advance, if that’s how you write, or summarise the scenes you’ve already written, or keep character sheets, and all kinds of stuff. That’s what Scrivener is mimicking in digital form, of course. So I discovered some stunning cards thanks to a stationery mailing list I’m on. (Yes, you can laugh. But stationery nerding is a holy thing.)

Usem note cards Karen Traviss
De usem-notitiekaartjes op het bureau van Karen Traviss

These cards from Usem, a small Dutch company, are credit card size, and come in different layouts. You can use them for pretty much any purpose your imagination can stretch to. They’re excellent quality, fountain pen friendly, and the guy who runs the company is friendly and helpful too. I was smitten by them and bought a big stash. The beauty of them for writers is their size –– they’re small, so you can arrange them to see them all at a glance a lot more easily than 3 x 5s, and you can store and display them in credit card or business card holders. That means folders, small cases, stands… anything that suits the way you work. I like to have stuff propped up in front of me to refer to while I type, so these business card “bleachers” are perfect for me. (The all-white cards in the image are Japanese brands, Kokuyo and Correct. Same size, more or less, but lighter weight stock, and the overprinting on the Usem cards makes a surprising difference to focusing my thoughts.)

We zijn er stil van.

Posted on

Origineel brievenbuscadeautje (voor jezelf of voor een ander)

Je kent ’t wel: “Uw pakketje wordt bezorgd tussen 8 uur ’s ochtends en 3 uur ’s middags” en uiteindelijk staat de bezorger om half 5 voor de deur. Lekker dan.

Maar niet bij brievenbuspakjes.

Onze producten passen door de brievenbus

Brievenbuspakjes zijn pakketjes van maximaal 2 kg en met een maximum formaat van 38 cm x 26,5 cm x 3,2 cm.

En wat is nou het mooie: bijna al onze producten passen door de brievenbus. Dit geldt voor de usem-notitiekaartjes, de bijpassende envelopjes, die fijne rollerball pennen en voor de kaartenbakjes. Alleen het pennenbakje is net iets te hoog voor brievenbuspost.

Wat past door de brievenbus? Bijvoorbeeld:

8 doosjes usem-notitiekaartjes
6 doosjes usem-notitiekaartjes en een kaartenbakje
4 doosjes usem-notitiekaartjes, een kaartenbakje, 2 x 10 envelopjes en een rollerball pen

Origineel brievenbuscadeautje

En da’s ook handig voor als je iemand een cadeautje wil toesturen. Wat is ‘r leuker dan een origineel cadeautje in je brievenbus vinden?

Goede antwoord: helemaal niks!

En wil je nou dat wij iets persoonlijks bij je brievenbuscadeautje schrijven, geef dat dan even aan bij ‘order notes’. Bijvoorbeeld:

Hi Joris, van harte gefeliciteerd met je verjaardag! Ik hoop je snel weer te zien, maar hierbij alvast een cadeautje.
Liefs, Nienke

Daar maken wij voor jou dan dit van:

cadeaukaartje bij origineel brievenbuscadeau

Dit kaartje doen we in een mooi envelopje en hop, direct de deur uit.

Waar wacht je nog op? Vandaag besteld is morgen iemand blij!

Eenvoudig bestellen, veilig betalen, snel in huis
Posted on

Dr. Hetty Roessingh en de voordelen van schrijven met pen en papier

Vorige maand ontvingen we onderstaand kaartje op het hoofdkantoor van Usem. Het is een groet van Dr. Hetty Roessingh, een Canadese professor, verbonden aan de Universiteit van Calgary en een belangrijke pleitbezorger van het handgeschreven woord. Een sister in crime dus.

Voordelen van schrijven met pen en papier

Ik was haar op het spoor gekomen via een artikel op de website van de BBC: The benefits of note-taking by hand

In dit artikel stelt ze dat schrijven met pen en papier goed is voor je hersenen; tools for the hands are tools for the brain.

Dieper inzicht door schrijven met pen en papier

Onderzoek toont aan, zo schrijft ze, dat je brein veel minder betrokken is bij het maken van aantekeningen op je computer dan wanneer je dat met pen en papier doet. En dat valt ook wel enigszins te beredeneren: aantekeningen maken op papier vereist dat je alert bent: je vat stof samen, parafraseert en structureert. Heel wat anders dan gedachteloos letterlijk inkloppen wat een docent voor de klas staat te vertellen. Gevolg: het maken van aantekeningen met pen en papier leidt tot een dieper inzicht in de materie en tot het beter kunnen reproduceren van de stof op een later moment.

Ok, maar vanwaar die kaart?

Toen ik haar artikel las, dacht ik: hé, best mogelijk dat ze gecharmeerd is van de usem-kaartjes – dus ik heb haar een doosje toegestuurd.

En inderdaad, ze bleek het concept te kunnen waarderen; twee weken later lag ‘r een hele aardige Thank you card in de bus.

Dear Gijs, Thank you so much for taking the time to drop me a note. I love the concept of carrying mini-cards in my handbag.

Verder schrijft ze dat ze zich zal blijven inzetten voor het handgeschreven woord. Ook dat was goed om te lezen. Ze blijft voorlopig onze sister in crime!

Posted on

David Allen gets his shopping done with a usem note card

David Allen with a usem note card as shopping list
David Allen showing an usem note card

This is so cool!

We now have a real David Allen in the usem museum!

The man who is widely recognized as the world’s leading expert on personal and organizational productivity, who learned the world how to Get Things Done, gets his shopping done with a usem note card.

His wife was so kind to take this photo and donate it to the usem museum. (Thanks Kate). We couldn’t be more proud!

Posted on

Usem-kaartjes in de schijnwerpers bij Cityscape Bliss

Begin dit jaar stuurde ik Tereza van Cityscape Bliss (A low impact lifestyle blog based in Prague) een paar doosjes met usem-kaartjes. Ze had zichzelf in eerdere posts kenbaar gemaakt als stationery lover, dus op mijn vraag per mail of ze de usem-kaartjes eens wilde proberen, schreef ze volmondig ‘YES’.

Een week later zag ik op haar blog dat de usem-kaartjes een prominente plek op haar bureau hebben veroverd. Kijk maar:

Posted on

Kaartenbakjes van Werkhaus

Grijs kaartenbakje van Werkhaus met usem-kaartjes

Wij zijn fan van de kaartenbakjes van Werkhaus. Ideaal om usem-notitiekaartjes, visitekaartjes, of (bank)pasjes in te bewaren.

Ecologisch verantwoorde kaartenbakjes

De kaartenbakjes zijn gemaakt van milieuvriendelijke, recyclebare materialen: houtvezelplaten van Europees afval- en dunningshout. Bovendien worden ze op een ecologisch verantwoorde manier in Duitsland vervaardigd. De producten hebben het PEFC-keurmerk gekregen; wereldwijd het grootste keurmerk voor duurzaam hout en papier.

Makkelijk zelf in elkaar te zetten

Daarnaast zijn we erg gecharmeerd van het ‘Stecksystem’. Van de losse onderdelen maak je snel en eenvoudig dit bakje. Daardoor kunnen we de kaartenbakjes als brievenbuspost versturen.

We hebben grijze en rode kaartenbakjes in onze winkel. Die vinden we namelijk het best bij de usem-kaartjes passen.

Posted on

Brainwriting: gebruik usem-kaartjes

Usem-notitiekaartjes zijn ook perfect als hulpmiddel bij brainwriting. Al zeggen we het zelf.

Wat is brainwriting?

Brainwriting is – de naam zegt ‘t al – brainstormen op papier: ideeën worden niet uitgesproken, maar opgeschreven.

Het voordeel is dat niet alleen die jongen van sales met z’n grote waffel wordt gehoord, maar ook de meer ingetogen dame van marketing. En bovendien: iedereen kan rustig nadenken en hoeft niet bezig te zijn met de vraag: wanneer en hoe kan ik mijn punt maken? Zo komt een groep niet alleen tot meer ideeën, maar ook tot betere en creatievere ideeën.

Een goed idee past op één kaartje

Enkele (voor de hand liggende) tips zijn:

* Schrijf zo duidelijk mogelijk (haal de blokletter bijvoorbeeld weer eens van stal);
* Gebruik zinnen (het liefst 1 per idee) in plaats van losse woorden;
* Formuleer positief;
* Werk in stilte (hoe moeilijk dat misschien ook is voor die knakker van sales).

Notitiekaartje in transparant bureaubakje
Een goed idee past op één (usem-notitie)kaartje

En, bonustip: pak af en toe wat kaartjes van je collega’s en laat je inspireren door andermans ideeën.

Welke usem-kaartjes zijn het meest geschikt voor brainwriting?

Wij zouden zeggen: ‘Field’ en/of ‘Field green’, maar bestel voor de zekerheid ook een doosje ‘Field +’ voor degene die zich comfortabel voelt bij het schrijven op lijntjes.

Succes!

Posted on

Usem cards: rounded corner note cards

Usem cards are small, rounded corner note cards. More precisely: note cards the size of a credit card. (Or the size of a business card, if you like.)

Our note cards fit perfectly in your wallet or phonecase and have many applications because of their universal format. Some of our customers use the usem cards as handwritten business cards, others use’m to write down their thoughts or brilliant ideas and a third one likes to put little thank you notes on the desk of colleagues.

Dutch design – a feast for the eyes

But we didn’t just want the cards to be ‘handy’ or ‘convenient’. They are also meant to be a ‘feast for the eyes’. Judging from the positive reactions we’ve received, many think we’ve succeeded.

As the icing on the cake, usem cards were at some point noticed by Design Agency Droog (the flagship of Dutch Design). Among other things, this led to the presence of usem cards at the Salone Internazionale del Mobile, the largest furniture and design exhibition in the world.

After that, we felt confident enough to label the cards as ‘Dutch design’.

coloured blank rounded corner usem note cards
Field
Premium high quality paper note cards
Field plus

colored rounded corner appointment cards
Time

We ship worldwide

You’ll find the usem note cards in our shop and we’re happy to say that we ship worldwide!

Posted on

Zelf een spelletje maken met de usem-kaartjes

Je kunt de usem-notitiekaartjes (je vindt ze in onze winkel) op vele manieren gebruiken. Bijvoorbeeld als to-do-kaartje, geheugensteuntje, of als handgeschreven visitekaartje. Maar met een beetje creativiteit kun je ook prima zelf een spelletje maken.

Zeeslag

‘Zeeslag’ spelen is echt heel gemakkelijk. Draai 2 kaartjes om, schrijf op de achterkant ‘a’ tot en met ‘p’ en ‘1’ tot en met ‘10’, geef een kaartje en een pen aan je tegenstander en go!

Zelf een spelletje maken - Zeeslag bijvoorbeeld
Speel Zeeslag op de achterkant van een usem-kaartje

Domino

Net zo eenvoudig om zelf te maken: een dominospel. Wie zegt dat Domino met stenen gespeeld moet worden? Precies. Kan net zo goed met kaartjes. Een spel bestaat uit 28 dominostenen, sorry: dominokaarten, dus je hebt aan 1 doosje usem-kaartjes meer dan genoeg.

Kaartspel

Of wat te denken van een eigen kaartspel. Heb je wel 2 doosjes usem-kaartjes voor nodig, aangezien in een doosje 50 kaartjes zitten. (Maar goed, dan speel je op de overgebleven kaartjes gewoon Zeeslag). Kun je goed tekenen? Dan geef je de koning een zwierige mantel. Zo niet, geen paniek, een grote K en een hart/klaver/schoppen/ruit is voldoende.

Pipopipette (kamertje verhuren, dots and boxes)

En dankzij de ruitjes op de achterkant van alle usem-kaartjes kun je er ook perfect ‘pipopipette’ op spelen. Dat is dat spelletje waarbij spelers omstebeurt een lijntje trekken en uiteindelijk zoveel mogelijk hokjes moeten zien vol te krijgen. Het wordt ook wel ‘Kamertje verhuren’ of ‘Dots and boxes’ genoemd. Je ziet: zelf een spelletje maken was nog nooit zo eenvoudig.

Memory

Om je geheugen te trainen kun je iedere ochtend naar ‘Max geheugentrainer’ kijken, maar je kunt ook Memory spelen. Maak 25 setjes van 2 memorykaartjes. Personaliseer alle kaartjes met een eigen tekening, foto, spreuk, letter, cijfer of wat dan ook… Schud de kaartjes, leg ze uit over de grond en gaan met die geheugenbanaan!

Posted on

usem note cards as your paper productivity tool

Usem cards are note cards the size of a credit card which makes ‘m a perfect paper productivity tool.

GTD-method

These cards have many applications because of their universal format. For instance they are perfect for fans of the Getting Things Done® (GTD) method.

The very basic idea of this productivity method is (in our own words): write everything down that pops into your head; ideas, tasks, books you should read, culinary tips, things to remember, etc. etc. Once that’s done you can focus, with a clear mind, on your main task.

In the official Getting Things Done workbook we read on page 49:

Productivity tips in the Getting Things Done Workbook
Productivity tips in the Getting Things Done workbook

Meereffect: convenient size

Meereffect, the official GTD-partner in the Benelux, shared some kind words about usem cards on their website. They emphasize the cards’ convenient size and the fact that they’re designed to take with you wherever you go.

David Allen uses usem note cards

But surely the best recommendation: David Allen, the creator of the Getting Things, uses the usem note cards himself!

Convinced? Please find all our cards in the usem shop.

Posted on

Nieuwe groene usem-notitiekaartjes

De nieuwe groene usem-notitiekaartjes
NederlandsEnglish

Nieuw: (zee)groene usem-kaartjes

Wellicht ken je de kleur van een vakantie in Zuid-Frankrijk. Wanneer je daar op een zonnige dag vanaf een hoge rots een baai inkijkt, dan zie je dat het water verschillende kleuren weerspiegelt; variaties van zowel blauw als groen. En één van die groene tinten is onze inspiratiebron geweest. De kleur die begint op een halve minuut waden vanaf het strand en eindigt daar waar je niet meer kunt staan.

New: sea green usem note cards

You may remember the hue from a holiday in the South of France. Standing atop a high cliff on a sun-drenched day, overlooking a bay, the water reflects a myriad of colors: variations of blue and green. One of those shades of green inspired us. It is the color that starts at a 30-second wade from the beach, and ends where your toes can no longer reach the sea bed.

Posted on

Wij zijn fan van de Pilot rollerball pen Hi-tecpoint V5 Grip

Iedere bestelling gaat hier de deur uit met een korte persoonlijke notitie. (Als je klant bent van usem, dan weet je dat). Die notitie schrijven we – uiteraard – altijd op een usem-kaartje, maar we gebruiken hier ook altijd dezelfde pen voor: een zwarte Pilot rollerball pen Hi-tecpoint V5 Grip.

de Pilot rollerball pen Hi-tecpoint V5 Grip - black
de Pilot rollerball pen Hi-tecpoint V5 Grip – black

Omdat we de usem-kaartjes niet voor onszelf houden, hebben we besloten om dat ook niet met deze pen te doen. Vanaf nu vind je zowel de zwarte als de rode variant in onze winkel. En laten we maar direct verklappen dat de naam duurder klinkt dan dat ie daadwerkelijk is, namelijk € 3,50.

UPDATE: omdat de vraag naar de pennen groot is, hebben we het assortiment uitgebreid met ‘blauw’ en ‘groen’.

Wat is een rollerball pen?

Een rollerball pen (ook rollerpen genoemd, of inktroller) combineert het schrijfgemak van een balpen met het ‘inkteffect’ van een vulpen.

Het verschil tussen een balpen en een rollerball pen zit ‘m in de inkt. De inkt van een balpen is op oliebasis en die van een rollerpen op waterbasis. De inkt van een rollerpen is daarom vloeibaarder en trekt dieper het papier in – wat van die scherpe lijnen geeft. Betekent wel dat deze pennen minder geschikt zijn voor heel dun papier, bijvoorbeeld vloeipapier. (Met het stevige papier van de usem-kaartjes vormen ze daarentegen weer een perfecte combinatie.)

Voor soepele schrijvers

Je hoeft met een rollerball pen ook minder hard op het papier te drukken dan met een balpen. Die inkt komt vanzelf wel. Rollerpennen zijn dan ook meer geschikt voor soepele schrijvers dan voor degenen die met kracht het papier te lijf gaan. (Tenzij je natuurlijk die losse penvoering wilt trainen.)

Oh ja, verwar de rollerpen niet met een fineliner. Fineliners zijn in feite dunne viltstiften. Rollerball pennen hebben (net als balpennen) een stalen schrijfpunt.

Posted on

Supersnelservice in Amsterdam (en omstreken)

Usem-supersnelservice

(Of flitsbezorging, zo je wil)

Omdat de directeur van usem note cards een fervent fietser is, kan ‘t gebeuren dat – wanneer je in of rond Amsterdam woont – de bezorgdag samenvalt met de besteldag.

Het is geen garantie, deze supersnelservice of flitsbezorging, maar wees niet verbaasd als ‘t je ten deel valt.

Posted on

usem-kaartjes als papieren GTD-tool

usem-kaartjes op GTD-startpagina

Ik ben geen Getting Things Done® expert, laat dat gezegd zijn, maar de kerngedachte van deze productiviteitsmethode is me wel duidelijk: maak je hoofd leeg, zodat je in alle rust kunt doen wat je moet doen. En de crux zit ‘m natuurlijk in dat lege hoofd.

Stap 1, noteer alles wat in je hoofd opkomt: ideeën, taken, boeken die je nog moet lezen, kooktips, dingen die je niet moet vergeten, enzovoort, enzovoort. David Allen, de bedenker van de GTD-methode, verwoordt het idee hierachter als volgt: Keep meaningful stuff out of your head.

Heel simpel dus, die 1e stap, en eigenlijk is ‘r maar één spelregel: acties die je binnen 2 minuten kunt afronden (een e-mail beantwoorden bijvoorbeeld) moet je direct uitvoeren. (Dat hoeft niet van mij, maar van diezelfde David Allen.)

Daarna moet je al je aantekeningen natuurlijk slim organiseren en bijhouden, maar die vervolgstappen laten we even voor wat ze zijn. (Wie weet komt dat later nog eens. Ik schrijf ‘t even op.)

Papieren versus digitale notities en to do lijstjes

Waar het mij natuurlijk om gaat: hoe leg je al die acties, tips en ideeën vast?

Je kunt hier een app voor gebruiken. Things bijvoorbeeld, of Todoist, Remember the Milk, Wunderlist… of 1 van de 983 andere opties. Deze apps kunnen herinneringen sturen, hebben ingebouwde zoekfuncties en zorgen ervoor dat al je apparaten precies weten wat jou de komende tijd te doen staat.

Maar ja – en hier spreek ik uit eigen ervaring – wanneer je bij iedere ingeving je telefoon moet pakken, dan ligt er ook een productiviteitslek op de loer. Ga maar na: app openen, kiezen uit X opties, met je net iets te dikke vinger een notitie maken, opslaan als…, wil je wel of niet een reminder? Ben je eindelijk klaar, zie je dat Facebook nog iets te melden heeft. Misschien wel een filmpje van een man die omstanders laat schrikken door uit een koelkast te springen. Toch maar even checken voor de zekerheid.

Wat is het alternatief? Precies, pen en papier! Papier knippert niet, maakt geen geluid en stelt geen moeilijke vragen. Het wacht geduldig op dat wat komen gaat – een briljant idee bijvoorbeeld – en het is zo flexibel als een acrobaat van ‘t Chinese Staatscircus.

Usem in ‘De kleine lifehacking voor dummies’

Nou ben ik – als zelfbenoemd ambassadeur van het handgeschreven woord – natuurlijk bevooroordeeld, maar ik sta hierin zeker niet alleen. David Allen, de bedenker van de GTD-methode, schrijft zelf ook nog veel met de hand en dat doet ie geregeld op een usem-kaartje!

Ook lifehacker en GTD-expert Arjan Broere heeft pen en papier nog lang niet afgeschreven. Want hé, wat lezen we op bladzijde 53 van zijn boekje ‘De kleine lifehacking voor dummies’:

usem note cards in 'lifehacking voor dummies'

Stevig, handig mooi… die complimenten steek ik snel in m’n zak. En de kunstige toepassingen waarnaar verwezen wordt, die vind je in het usem-museum.