ENGLISH

usem-kaartjes als papieren GTD-tool

usem-kaartjes op GTD-startpagina

usem op gtd.startpagina.nl

Ik ben geen Getting Things Done® expert, laat dat gezegd zijn, maar de kerngedachte van deze productiviteitsmethode is me wel duidelijk: maak je hoofd leeg, zodat je in alle rust kunt doen wat je moet doen. En de crux zit ‘m natuurlijk in dat lege hoofd.

Stap 1, noteer alles wat in je hoofd opkomt: ideeën, taken, boeken die je nog moet lezen, kooktips, dingen die je niet moet vergeten, enzovoort, enzovoort. David Allen, de bedenker van de GTD-methode, verwoordt het idee hierachter als volgt: Keep meaningful stuff out of your head.

Heel simpel dus, die 1e stap, en eigenlijk is ‘r maar 1 spelregel: acties die je binnen 2 minuten kunt afronden (een e-mail beantwoorden bijvoorbeeld) moet je direct uitvoeren. (Dat hoeft niet van mij, maar van diezelfde David Allen.)

Daarna moet je al je aantekeningen natuurlijk slim organiseren en bijhouden, maar die vervolgstappen laten we even voor wat ze zijn. (Wie weet komt dat later nog eens. Ik schrijf ‘t even op.)

Papieren versus digitale notities en to do lijstjes

Waar het mij natuurlijk om gaat: hoe leg je al die acties, tips en ideeën vast?

Ja, nu wil ik de rest ook wel lezen.

Je kunt hier een app voor gebruiken. Things bijvoorbeeld, of Todoist, Remember the Milk, Wunderlist… of 1 van de 983 andere opties. Deze apps kunnen herinneringen sturen, hebben ingebouwde zoekfuncties en zorgen ervoor dat al je apparaten precies weten wat jou de komende tijd te doen staat.

Maar ja – en hier spreek ik uit eigen ervaring – wanneer je bij iedere ingeving je telefoon moet pakken, dan ligt er ook een productiviteitslek op de loer. Ga maar na: app openen, kiezen uit X opties, met je net iets te dikke vinger een notitie maken, opslaan als…, wil je wel of niet een reminder? Ben je eindelijk klaar, zie je dat Facebook nog iets te melden heeft. Misschien wel een filmpje van een man die omstanders laat schrikken door uit een koelkast te springen. Toch maar even checken voor de zekerheid.

Wat is het alternatief? Precies, pen en papier! Papier knippert niet, maakt geen geluid en stelt geen moeilijke vragen. Het wacht geduldig op dat wat komen gaat – een briljant idee bijvoorbeeld – en het is zo flexibel als een acrobaat van ‘t Chinese Staatscircus.

Usem in ‘De kleine lifehacking voor dummies’

Nou ben ik – als zelfbenoemd ambassadeur van het handgeschreven woord – natuurlijk bevooroordeeld, maar gelukkig sta ik niet alleen. Ook lifehacker en GTD-expert Arjan Broere heeft pen en papier nog lang niet afgeschreven. Want hé, wat lezen we op bladzijde 53 van zijn boekje ‘De kleine lifehacking voor dummies’:

usem in lifehacking voor dummies

usem in ‘de kleine lifehacking voor dummies’

Stevig, handig mooi… die complimenten steek ik snel in m’n zak. En de kunstige toepassingen waarnaar verwezen wordt, die vind je in het usem-museum.

Bestelling on the road: usem.nl op je mobieltje

Mobiel cadeautjes bestellen bij usemWaarschijnlijk zit je niet altijd achter een computer als je denkt: ‘Oh… ik moet nog een cadeautje kopen voor <zelf in te vullen>.’

Dan zit je in de trein, loop je door de supermarkt, of ben je bij je oma op bezoek.

En dan is het handig dat usem.nl, en dus ook onze winkel, ‘t perfect op je mobieltje doet.

Kies dan voor de betaaloptie overschrijving (dan hoef je niet met iDeal in de weer) en vermeld bij je bestelling dat ‘t om een cadeautje gaat. Gaan we nog sneller dan we normaal al doen met je vraag aan de slag!

Voorbeeldkaartjes proberen

Usem note cards the size of a credit cardWil je een keer een paar usem-kaartjes proberen? Dat kan! Stuur ons dan je adres via het contactformulier (of direct naar info@usem.nl), dan sturen wij een handig hoesje met een paar losse usem-kaartjes: gratis, vrijblijvend en met het allergrootste plezier!

En denk je: dit móeten mijn vrienden en volgers ook kennen, dan maak je ons natuurlijk superblij door op de tam-tam te slaan.
Supersnelservice in Amsterdam (en omstreken)

Racefiets tegen lantaarnpaal aan de AmstelOmdat de directeur van usem note cards een fervent fietser is, kan ‘t gebeuren dat – wanneer je in of rond Amsterdam woont – de bezorgdag samenvalt met de besteldag. En op mooie dagen vallen bijvoorbeeld ook Haarlem, Abcoude, Weesp, Amstelveen, Ouderkerk aan de Amstel en Utrecht binnen het bereik van deze fiets.

Het is geen garantie, deze supersnelservice, maar wees niet verbaasd als ‘t je ten deel valt.

Het usem-museum: laat je inspireren

Fotocollage van gebruikte usem-kaartjesGeregeld krijgen we foto’s onder ogen van gebruikte usem-kaartjes, bijvoorbeeld op Twitter, Facebook of Instagram.

Dit heeft ons op ‘t idee gebracht om een fotocollage samen te stellen en deze het usem-museum te dopen. Laat je inspireren door andere gebruikers en voel je altijd vrij je eigen werk voor te leggen aan onze conservator.

How to use’m

Drie beschreven usem-kaartjesGebruik de usem-kaartjes (thuis of op je werk) als:
To do kaartje » brainstormkaartje » doodle-kaartje » boekenlegger » bedankkaartje » boodschappenkaartje » (handgeschreven) visitekaartje » stempelkaartje » ideeënkaartje » memokaartje » naamkaartje » afsprakenkaartje » cadeaukaartje » als houvast bij een presentatie… enz. enz.

Short Message Paper (SMP)
Maar ‘t leukste is misschien wel om de usem-kaartjes te gebruiken als Short Message Paper (SMP), oftewel als papieren sms’je, tweet of app. Voorzien van de juiste woorden is het effect blijvend van aard.

Wij zeggen niet voor niets: Nothing compares to the pleasure of a little note.

We worden er wel eens stil van, van al die complimenten.

Ze zijn in het echt nog mooier dan ik dacht.

usem beats moleskine

Oh happy day, blij dat ik usem heb ontdekt!

Alleen dat cadeaupapier al…

Dit moet iedereen kennen!

Ze zijn bijna te mooi om te beschrijven.

Iedere bestelling voelt aan als een cadeau.

Ik begin verslaafd te raken.

Hier ga ik een paar mensen heel blij mee maken.

Wielerploeg

Usem-wielershirtJammer dat het woord gebruiken’ zo beladen is in ‘t wielrennen, anders hadden we graag nog eens een wielerploeg gesponsord.

We hadden zelfs al een shirt in gedachten. Strak ontwerp natuurlijk, bestaande uit maar twee kleuren. En dan usem zo over de borst dat ‘t perfect zichtbaar is tijdens ‘t juichen.

In gedachten heeft de usem-formatie al vele mooie koersen gewonnen. Clean natuurlijk.

Pen en papier

Aantekening van Jack Dorsey de bedenker van TwitterWaar zouden we zijn zonder pen en papier? De beste ideeën ontstaan op papier, of vinden er in ieder geval hun eerste weerslag op.

Dit zijn aantekeningen van Jack Dorsey, de bedenker van Twitter. In 2000 schetste hij de eerste contouren van dit medium en de rest is geschiedenis.

En bovendien spreekt zijn woordkeus ons wel aan: find’em.

Sanne de Jong

Handgeschreven visitekaartje van Sanne de JongOmdat we de naam Sanne de Jong nogal eens gebruiken ter promotie van de usem-kaartjes, willen we graag iets terug doen voor deze Sanne’s.

Iedereen die Sanne de Jong heet en ons liket op Facebook of volgt op Twitter, krijgt een doosje usem-kaartjes toegestuurd.

Dus… kijk en vraag rond in je vrienden- en kennissenkring, want dat ze bestaan, dat kan haast niet anders…

Update
Inmiddels hebben we een Sanne de Jong gevonden, maar het zoeken gaat gewoon door.

Kaartenbakjes van Werkhaus

 

Duurzaam grijs kaartenbakje van Werkhaus voor op je bureauWij zijn fan van de kaartenbakjes van het Duitse merk Werkhaus.

Werkhaus maakt ecologisch verantwoorde producten, die bewust alleen in Duitsland worden gemaakt. Daarnaast zijn we erg gecharmeerd van het ‘Stecksystem’ dat ze bedacht hebben. Van de losse onderdelen maak je snel en eenvoudig dit bakje. Daardoor kan ‘t als brievenbuspost worden verstuurd.

Je kunt in onze winkel kiezen tussen 3 verschillende kleuren: rood, grijs en – zoals de Duitsers dat noemen – ‘natur gewachst’.

Gedichtendag

Gedicht over Einstein op een usem-kaartjeMet Gedichtendag gaat op de laatste donderdag van januari traditiegetrouw de Poëzieweek van start. Hier onze (bescheiden) bijdrage.

Mooie, kleine kaartjes

Note cards the size of a credit cardUsem-kaartjes zijn mooie, kleine notitiekaartjes… of, zoals we dat zelf zeggen: note cards the size of a credit card.

Korte notities
We schrijven elkaar geen lange handgeschreven brieven meer, maar laten we dan wel iets moois proberen te maken van al die korte notities: de krabbels, kattebelletjes, lijstjes, geheugensteuntjes… enzovoort, enzovoort.

De kracht van het handgeschreven woord
Wees niet voorzichtig met usem-kaartjes, maar gebruik ze wel bewust. Geniet van iedere letter en iedere schets. En geef ‘r ook eens eentje weg, met een inspirerende tekst, een opdracht, of een hart een onder de riem en herontdek de kracht van ‘t handgeschreven woord.

Enjoy!